admin 30 min. 50 min.

Τα ντολμαδάκια με αυγολέμονο είναι ένα πιάτο που όποιος έχει δοκιμάσει έχει κολλήσει σίγουρα… Φυσικά είναι και τα δικά μου αγαπημένα! Το μόνο πρόβλημα είναι να βρεθούν τα κατάλληλα αμπελόφυλλα! Εάν είστε από τους προνομιούχους που μπορούν και μαζεύουν τα αμπελόφυλλα με τα χεράκια τους, είναι το καλύτερο. Εάν όχι, μπορείτε να εμπιστευτείτε εμάς και τα αμπελόφυλλα μας τα οποία μαζεύουμε με τα χεράκια μας από αμπελώνες που εμπιστευόμαστε. Τα πιο τρυφερά φύλλα για τα καλύτερα ντολμαδάκια γιατί είπαμε το φύλλο κάνει την διαφορά!

ntolmadakia augolemono

 

Θα χρειαστούμε:

70-80 αμπελόφυλλα (1 συσκευασία)

½ κιλό κιμά ανάμεικτο

¼ κούπας ρύζι νυχάκι ή καρολίνα

1 κρεμμύδι μέτριο

½ ματσάκι άνηθο

αλάτι

πιπέρι

½ κούπα ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε:

2 αυγά

2 λεμόνια

2 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση:

Αρχικά, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Εάν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από κονσέρβα, θα τα ξεπλύνουμε πολύ καλά. Για την γέμιση θα αναμείξουμε τον κιμά με το ρύζι, το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), τον άνηθο (ψιλοκομμένο και αυτόν) και φυσικά αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε στο μείγμα μας και λίγο ελαιόλαδο… (το 1/4 από το ελαιόλαδο που έχουμε). Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να ανακατευτούν καλά τα υλικά μας και μόλις είναι έτοιμο, τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα. Χρησιμοποιούμε μέτρια σε μέγεθος αμπελόφυλλα και τρυφερά. Η ποσότητα από την γέμιση που χρειάζεται για να έχει σωστό μέγεθος το ντολμαδάκι, αλλά και να μην μας ανοίξει με το ψήσιμο, είναι μια κουταλιά. Το γυαλιστερό μέρος από το αμπελόφυλλο το βάζουμε εξωτερικά για να έχουν τα ντολμαδάκια μας καλύτερη εμφάνιση. Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Μόλις ψηθούν και είναι έτοιμα τα ντολμαδάκια μας, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο όπου θα βρείτε αναλυτικά την παρασκευή του στο παρακάτω βίντεο!