admin 10 min. 15 min.

Μουσακάς ο Μεγαλοπρεπής – Συνταγή

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ζητάει ένας ξένος μόλις έρχεται στην Ελλάδα; Μουζάκα! Και ποιος κάνει τον καλύτερο μουσακά; Σύμφωνα με τα παιδιά μου, εγώ! 😉

Πάμε λοιπόν να σας πω τα δικά μου κόλπα και μυστικά πάνω σε αυτό το φαγητό…

mousakas1

 

 

 

 

 

Θα χρειαστούμε: 

1 κιλό  μελιτζάνες

1 κιλό πατάτες

1/2 κιλό κιμά

300γρ κεφαλοτύρι

4 ώριμες ντομάτες ή διαφορετικά μισή συσκευασία κονκασέ

1 κρεμμύδι

μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος  και τις τηγανίζουμε. Αφού τηγανιστούν τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να αποβάλλουν το περιττό λάδι. Αφήνουμε να αποβάλλουν το λάδι τους και περνάμε στην προετοιμασία του κιμά. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και σοτάρουμε ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί κι αυτός. Προσθέτουμε τις ντομάτες μας αφού τις έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου ένα τέταρτο.

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:

1 λίτρο γάλα

8 κουταλιές της σούπας βούτυρο

8 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Η μπεσαμέλ είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στον μουσακά και πρέπει να φερθούμε με αγάπη και υπομονή για να την πετύχουμε… Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτουμε και το αλεύρι. Με ένα χτυπητήρι ανακατεύουμε καλά-καλά για να μην μας σβολιάσει. Αφού διαλυθεί το βουτυράκι μας, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Προσθέτουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε για δέκα λεπτάκια μέχρι να πήξει η κρέμα. Δεν ξεχνάμε το ανακάτεμα! Είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα μας κολλήσει η κρέμα. Προαιρετικά, μόλις την κατεβάσουμε από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα δύο κρόκους αβγών, χτυπημένους. Προσωπικά αυτό το βήμα το παραλείπω…

Πίσω στο ταψάκι μας… Βάζουμε μια στρώση πατάτες μία μελιτζάνες, τον κιμά και ξανά πατάτες και μελιτζάνες (σε κάθε στρώση αλατίζουμε ελαφρά από πάνω, με αυτόν τον τρόπο αλατίζεται καλύτερα το φαγητό μας). Τέλος περιχύνουμε την μπεσαμέλ!! Η τελευταία πινελιά που επιλέγω είναι να τρίψω λίγο κεφαλοτύρι από πάνω έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η τραγανή, λαχταριστή κρούστα! Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα.

mousakas_tapsi1

 

Μπελαλίδικο φαγητό, αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει!! Αν και να πω την καθαρή  μου αλήθεια, περισσότερο το πιατομάνι σκέφτομαι… 😉

 

Μουσακάς ο Μεγαλοπρεπής – Συνταγή