Γλυκό κυδώνι – Συνταγή!

kudwni

Τα κυδώνια στην καλύτερη βερσιόν που κυκλοφορεί. Η στυφή γεύση τους μαζί με την γλυκιά και ιδιαίτερη γεύση του λικέρ τσέρι, και την σαντιγί είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός! Όσοι έχετε αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα, μια δοκιμή θα σας πείσει.

Αυτή η συνταγή αποτελεί σύμμαχο μου σε πολλά φθινοπωρινά τραπέζια που έχω κάνει, και πάντα με βγάζει ασπροπρόσωπη! Αρκετά με την πολυλογία, πάμε κατευθείαν στην παρασκευή…

 

kidwni1

 

Θα χρειαστούμε (για 8 μερίδες):

4 κυδώνια

1 κούπα ζάχαρη

1 ποτηράκι του κρασιού λικέρ, κατά προτίμηση τσέρι, διαφορετικά κονιάκ

1 μόρφατ

2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

2 κουταλιές φρέσκο γάλα

κανέλα

 

kidwnia3

 

Εκτέλεση:

Χρειαζόμαστε ωραία και μεγάλα κυδώνια, καθαρίζουμε την φλούδα τους, αφαιρούμε τα σπόρια και την καρδιά τους  και τα κόβουμε στη μέση. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

 

kidwni5

 

Αφού τα καθαρίσουμε όλα, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι ή και σε ένα πυρέξ. Βάζουμε λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το λικέρ τσέρι, το τσέρι συνήθως είναι πιο γευστικό γι’ αυτό το προτιμώ, αλλά και το κονιάκ δίνει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Τέλος ρίχνουμε λίγη κανέλα από πάνω και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 45 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο σας, εσείς τον γνωρίζετε καλύτερα).

 

kidwni2

 

Παράλληλα ετοιμάζουμε και την σαντιγί μας. Χτυπάμε στο μίξερ μας το μόρφατ 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα. Αφού τα χτυπήσουμε καλά, η σαντιγί είναι έτοιμη! Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον άχνη ζάχαρη αλλά νομίζω πως και οι 2 κουταλιές είναι αρκετές… Και το λέει μια γλυκατζού!  Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ψηθούν και τα κυδώνια.

 

kidwnia4

 

Τα κυδώνια αφού βγουν από τον φούρνο έχουν αυτή την μορφή. Μένει μόνο η σαντιγί. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όμως και να περιμένουμε να κρυώσουν τα κυδώνια μας γιατί δεν θέλουμε να λιώσει η σαντιγί.

 

kudwnia

 

Βάζουμε την σαντιγί σε ένα κορνέ και στολίζουμε το κάθε κυδώνι. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και προσθέτουμε λίγο σιροπάκι από αυτό που έμεινε στο ταψί για την τσαχπινιά της παρουσίασης του πιάτου μας!

 

 

 

 

Γλυκό κυδώνι – Συνταγή!

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>